Skriv lättläst genom att producera och bearbeta texter som blir enklare att läsa. Detta är extra viktigt för målgrupper som har svårt att läsa och förstå texter. Lättlästa texter kan bland annat vara lämpliga för vuxna personer med kognitiva funktionssvårigheter, personer med ett annat modersmål eller äldre personer med kortare skolgång och därav mindre läsvana.
I denna artikel hittar du mer information om vad lättläst är, varför det är viktigt och hur du kan tänka om du vill skriva egna lättlästa texter.
Vad är en lättläst text?
Lättläst text innebär texter som är både lätta att läsa och förstå, dessa förkortas oftast som LL. Texterna innehållet enklare än det standardspråk vi är vana vid, detta gäller både ordförrådet, textens uppbyggnad samt själva innehållet. Det är själva innehållet som är det absolut viktigaste i lättlästa texter.
Lättlästa texter tillgängliggör information
Lättlästa texter är ett utmärkt sätt att tillgängliggöra information på. LL-texter passar läsare som har svårt att tolka och förstå komplext innehåll och svåra ord. Vissa läsare kan ha svårt att koncentrera sig eller att minnas information, där kan en lättläst text göra det enklare för läsaren att ta del av innehållet.
Så här skriver du lättlästa texter
Det viktigaste du behöver tänka på när du skriver lättlästa texter är att skriva direkt till läsaren. Detta betyder att du måste veta vilken din målgrupp är. Alla målgrupper har sina egna behov och tolkningar av vad lättlästa texter innebär. Detta går också hand i hand med textens syfte. Lättlästa texten ska endast innehålla den viktigaste information och därför ska det finnas ett tydligt syfte. Ett tydligt syfte innebär att du behöver göra ett innehållsurval och därigenom kommer den viktigaste information som måste vara med bli tydligt.
Disponering och formgivning av lättlästa texter
Disponeringen och formgivningen av lättlästa texter ska utgå från målgruppen, vissa personer behöver mer bildstöd än andra och några andra kräver frasanpassat radfall. Men det finns vissa grundläggande saker disponeringen av lättlästa texter bör utgå ifrån:
Breda marginaler med större radavstånd. Ett av disponeringsmålen med lättlästa texter är att ge dem mycket luft för att göra texten enklare att läsa. Därför bör du sträva efter att skriva lättläst med hjälp av breda marginaler och större radavstånd än i de mer traditionella texterna.
Tydliga stycken med blankrader. En tanke = ett stycke, detta är något av de viktigaste i lättlästa texter. Texten ska vara så pass bra bearbetad att detta sker i stort sett naturligt. Har du svårt att skapa tydliga stycken kan syftet med texten vara för brett och behöver ses över. När du ska skriva lättläst bör du skapa fler stycken än i andra texter och styckena ska delas upp med blankrader och inte indrag.
Börja ny mening på ny rad. När du börjar en ny mening ska du alltid påbörja en ny rad.
Tydliga mellanrubriker. Tydliga och informativa underrubriker hjälper läsaren att navigera sig och få en förståelse om vad texten handlar om.
Korta rader. 60 tecken per rad är en rimlig utgångspunkt, men blanda gärna upp detta med några lite kortare rader. Det blir då ett mer naturligt flöde och upplevs därför inte lika statiskt.
Välkänt och tydligt typsnitt, men bra fontstorlek. En stor del läsare har svårt att läsa texter med för små bokstäver. En bra utgångspunkt är typsnittet Times new roman i 12 punkter som brödtext för tryckt material. För webben är Helvetica i 12 punkter att föredra, eftersom detta är ett san-seriff typsnitt. Rubrikerna kan med fördel ha en ännu större fontstorlek.
Används vänsterjusterad text. Detta ger texten en ojämn högermarginal och gör texten enklare att läsa.
Bra verktyg
Det finns en hel del verktyg som kan hjälpa dig att analysera din text och se om den uppfattas som lättläst. En lättläst text ska ha ett LIX-värde mellan 30–40. Lix betyder läsbarhetsindex och räknar ut medeltalet ord per mening och andelen långa ord (långa ord har fler än 6 bokstäver) i procent. Det finns flera olika läsbarhetsindex, men i Sverige är LIX det mest förekommande.
lix.se är en gratis hemsida där du kan klistra in eller ladda upp din text. Hemsidan scannar sedan din text och ger dig en tydlig information om din text är lättläst eller inte.
Informera läsaren att lättlästa texter finns
Något som kan ses som självklart, men som ändå missas är att göra det tydligt för läsaren att det erbjuds material på lättläst svenska. För myndigheter är det lag på att språket som används ska vara begripligt (språklagen § 11), det kan därför finnas behov av att vissa delar av hemsidan ska erbjuda information på lättläst svenska.
Tycker du att denna information är enkel att hitta hos dessa myndigheter Försäkringskassan, MSB och SPSM?
(Jag har undersökt att alla dessa sidor erbjuder lättläst. Men enkelheten att hitta denna information varierar.)
Här kan du lära dig mer om att skriva lättläst
En av de bästa böckerna jag har läst när det kommer till att skriva lättläst är boken ”Lättläst – så funkar det” av Maria Sundin. Boken beskriver hur lättlästa texter ska byggas upp, det finns till och med en checklista på sidorna 146–147 du kan utgå från när du skriver egna lättlästa texter.
Boken lyfter också skillnaden på hur olika lättlästa texter bör utformas till olika målgrupper. Inga målgrupper är desamma, speciellt inte när det kommer till lättlästa texter. Tänk så här, behöver en person med dyslexi samma typ av text som en nyanländ? Nej, detta är olika målgrupper med olika behov och därför behöver texterna utformas på olika sätt. Dessa skillnaderna förklarar Sundin på ett tydligt och konkret sätt.
Du får gärna ta det av projektet ”Begriplig text” som har publicerat ett kompendium om vad som gör läsningen lättare att läsa för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
Sidor som skriver lättlästa texter
Ett av de bästa sätten att lära sig är att ta inspiration från andra. Tack vare internet är inspiration väldigt lätt att hitta, det gäller även lättlästa texter. Här är några olika sidor som brukar skriva lättläst till olika målgrupper och med olika syften.
- 8sidor – Är en nyhetssajt med texter på lättläst.
- Valmyndigheten – Erbjuder information på lättläst svenska.
- Regeringskansliet – Tillhandahåller många olika texter på lättläst.
- Boverket – Har sammanställt information om sig själva med lättlästa texter.
Behöver du hjälp att skriva lättläst?
Att skriva lättläst är en konst i sig och det kan vara svårt att förstå hur texten bör bearbetas för den givna målgruppen. Behöver du hjälp att skriva lättläst till er hemsida eller tryckta material? Kontakta mig så hjälper jag er mer än gärna!