Är din blogg tillgänglig för alla? Genom att använda klartext kan du skapa bloggartiklar som är lättillgängliga och förståeliga för alla läsare. Klartext handlar om att skriva på ett sätt som undviker komplicerade uttryck, svåra ord och onödig jargong. Det är ett enkelt sätt att göra din blogg mer tillgänglig och attrahera en bredare publik. Genom att använda klartext kan du också förbättra din SEO-strategi och ranka högre på sökmotorer. Genom att skriva klart och tydligt kan du locka relevanta sökningar och attrahera mer trafik till din blogg.
I den här artikeln kommer vi tillsammans att utforska hur du kan använda klartext för att skapa tillgängliga bloggartiklar. Jag kommer att diskutera olika strategier och tips för att skriva på ett sätt som når ut till en bredare publik. Oavsett om du är en erfaren bloggare eller nybörjare kommer du att få värdefulla insikter för att förbättra din bloggs tillgänglighet och engagera dina läsare.
Klartextstrategier för att skapa tillgängliga bloggartiklar
Att skriva i klartext handlar om att göra texter så enkla och tydliga som möjligt, så att alla kan förstå dem. Detta är särskilt viktigt när man vill nå en bred publik och att skriva i klartext kan bli enklare om du har en strategi för det. I denna delen ska vi titta närmare på hur klartext kan användas för att skapa mer tillgängliga bloggartiklar, särskilt när det gäller att beskriva bilder, rubriker, länkar och multimediaelement.
Att skapa tydliga rubriker och stycken med klartext
En välstrukturerad artikel hjälper läsaren att snabbt navigera och förstå innehållet. Använd rubriker för att dela upp artikeln i logiska sektioner och använd stycken för att gruppera information. Rubriker hjälper också personer med synnedsättningar att använda skärmläsare för att navigera genom artikeln. En strategi för klartext innebär att rubrikerna ska vara enkla, tydliga och beskriva vad varje avsnitt handlar om.
- Rubriker ska vara specifika: Undvik vaga rubriker som ”Information” eller ”Detaljer”. Skriv istället ”Hur du laddar ner appen” eller ”Viktiga steg för att komma igång”. Det hjälper läsaren att snabbt förstå vad stycket handlar om.
- Använd korta stycken: Långa textblock kan verka överväldigande. Håll stycken korta och se till att varje stycke behandlar en tydlig tanke. Korta stycken gör texten mer lättläst och tillgänglig.
Enkelheten i dina rubriker och stycken hjälper till att förbättra dina läsares förståelse och gör det lättare för dem att hitta den information de söker.
Att identifiera och beskriva bilder med klartext
Bilder spelar ofta en viktig roll i bloggartiklar då det är ett bra sätt att göra din bloggartikel mer visuellt tilltalande, men det är viktigt att komma ihåg att personer med synnedsättningar kanske inte kan se bilderna. Genom att använda bildbeskrivningar, eller alternativtexter (alt-texter), hjälper du personer som använder skärmläsare att förstå vad din bild föreställer och ökar värdet för dina besökare.
För att skriva en bra bildbeskrivning i klartext:
- Håll det kort och tydligt: Beskriv bilden med enkla ord utan att gå in på onödiga detaljer. Till exempel: ”En kvinna som håller en röd bok” är bättre än ”En kvinna, klädd i blå tröja, som sitter på en träbänk och håller en bok med röda pärmar i sina händer.”
- Fokusera på det viktiga: Om bilden är viktig för att förstå innehållet, lyft fram det. Om bilden till exempel visar ett trafiktecken, kan beskrivningen vara ”Trafiktecken med texten ’Stop’.”
Genom att skriva bildbeskrivningar i klartext säkerställer du att ingen går miste om viktig information, även om de inte kan se bilden.
Att använda klartext för att förbättra länkar och knappar
När du inkluderar länkar i din artikel är det viktigt att göra dem tydliga och beskrivande. Istället för att använda fraser som ”klicka här”, använd istället specifika beskrivningar som förklarar var användaren kommer att hamna när de klickar på länken.
- Använd beskrivande länkar: Istället för att skriva ”Klicka här” kan du använda en länktext som tydligt beskriver vad som händer när man klickar. Exempel: ”Läs mer om våra tjänster” är mycket mer användbart än bara ”Klicka här.”
- Tydliga knappar: Knappar bör också ha klartext som beskriver vad som kommer att hända. En knapp kan till exempel vara märkt ”Boka nu” istället för bara ”Skicka”. Det ger användaren en tydlig förståelse för nästa steg.
Genom att använda klartext för länkar och knappar ökar du tillgängligheten och gör det lättare för alla att navigera och interagera med din blogg. Vill du veta mer om hur du kan skapa tydliga uppmaningar till dina läsare för att effektivisera och göra ditt innehåll mer tillgänglig hittar du fler tips i bloggartikeln: ”Effektivt och Tillgängligt Innehåll – 5 Enkla och Snabba Tips som Konverterar”.
Såg du hur jag använde klartext för att skapa en tydlig och beskrivande hänvisning till min andra bloggartikel? Använd samma metod till dina länkar för att underlätta för dina läsare.
Att inkludera alternativt klartext för multimediaelement
Multimediaelement som videor och ljudfiler i ett blogginlägg kan vara ett bra sätt att förmedla din information på, men de måste göras tillgängliga för alla. Ett effektivt sätt att göra detta är att inkludera alternativt klartext för att beskriva vad som händer i videon eller ljudklippet.
- Undertexter och transkriptioner: För videoinnehåll är undertexter avgörande för personer som är döva eller har nedsatt hörsel. De säkerställer att all talad information är tillgänglig. Att använda transkriptioner för dina ljudklipp är ett annat sätt att göra ditt innehåll mer tillgängligt för din målgrupp genom att ge en textbaserad version av det som sägs.
- Beskrivande text för videor: Om din videon innehåller viktig visuell information kan du också inkludera en text som beskriver de viktigaste delarna, som en talare som visar upp en produkt eller ett diagram.
Genom att använda klartext för multimediaelement säkerställer du att alla, oavsett funktionsförmåga, kan ta del av innehållet. Detta ger dig en större möjlighet att nå fler personer i din målgrupp och öka dina intäkter samtidigt som du visar att du prioriterar alla kunder även digitalt.
Verktyg och resurser för att skapa klartext
Här är en lista över några användbara verktyg och resurser som är utmärkta för att göra dina bloggartiklar mer tillgänglig och lättförståelig.
Hemingway Editor
Hemingway Editor är ett onlineverktyg som hjälper dig att skriva tydligare och mer koncist. Det markerar långa och komplicerade meningar, passiva konstruktioner och svåra ord. Detta gör det lättare för dig att förenkla din text och göra den mer läsbar för alla.
Grammarly
Grammarly är en populär skrivassistent som rättar grammatik, stavning och stil. Förutom att rätta fel, ger Grammarly förslag på hur du kan förbättra meningsstrukturen och göra din text mer engagerande. Det kan också anpassas för att ge feedback baserat på din målgrupp, vilket är användbart för att skapa klartext.
Microsoft Word Accessibility Checker
Microsoft Word Accessibility Checker är en inbyggd funktion i Microsoft Word som kontrollerar dokument för tillgänglighetsproblem. Den identifierar problem som kan göra det svårt för personer med funktionsnedsättningar att läsa ditt dokument, som brist på alternativ text för bilder eller otydliga rubriker. Verktyget ger också förslag på hur du kan åtgärda dessa problem.
Wave Accessibility Evaluation Tool
Wave är ett webbaserat verktyg som analyserar webbsidors tillgänglighet. Det ger en visuell representation av tillgänglighetsproblem på din webbsida och ger förslag på förbättringar. Det är särskilt användbart för att säkerställa att dina bloggartiklar är tillgängliga för alla läsare.
Alt Text Generator
Alt Text Generator är en enkel tjänst som hjälper dig att generera beskrivande alternativ text för bilder. Genom att använda AI kan detta verktyg ge förslag på vad du kan skriva som alternativ text, vilket är viktigt för att personer med synnedsättningar ska förstå vad som finns i bilderna på din blogg.
Sammanfattning
Att skriva tillgängliga bloggartiklar med hjälp av klartext är avgörande för att förbättra dina läsares upplevelse, nå och engagera en bredare publik. Genom att undvika komplicerat språk, använda korta och tydliga meningar, använda rubriker och stycken, ha tydliga länkar och inkludera alternativtext för bilder kan du förbättra tillgängligheten av dina bloggartiklar.
Vill du lära dig mer om hur du snabbat och enkelt kan öka dina konverteringar med tillgängligt innehåll? Då hittar du fler snabba tips i bloggartikeln ”Effektivt och Tillgängligt Innehåll – 5 Enkla och Snabba Tips som Konverterar”.